Het verschil tussen DOC en DOCG classificatie van Italiaanse wijnen

Geplaatst op 28-12-2022

Categorie: Eten en drinken

De DOC en DOCG classificatie zijn twee systemen die worden gebruikt om de kwaliteit van Italiaanse wijnen te classificeren. Beide classificaties zijn ontworpen om de kwaliteit van wijnen te garanderen en om te helpen bij het bevorderen van de Italiaanse wijnindustrie.

DOC, of Denominazione di Origine Controllata, is de oudere van de twee classificaties en is in 1963 ingevoerd. De DOC classificatie garandeert dat de wijn is gemaakt volgens specifieke regels en normen die zijn vastgesteld voor elke wijnstreek in Italië. Deze regels omvatten onder meer de druivenrassen die mogen worden gebruikt, de manier waarop de druiven moeten worden geoogst en verwerkt, en de minimale rijpingsperiode voor de wijn.

DOCG, of Denominazione di Origine Controllata e Garantita, is een nog strengere classificatie dan DOC. De DOCG classificatie werd in 1980 ingevoerd en garandeert niet alleen dat de wijn voldoet aan de DOC-normen, maar ook dat de wijn is onderworpen aan een strengere kwaliteitscontrole. Dit betekent dat de wijn onder meer moet worden geanalyseerd door een panel van expertproevers voordat het de DOCG-classificatie kan krijgen.

Er zijn momenteel ongeveer 350 DOC-wijnen en ongeveer 100 DOCG-wijnen in Italië. De DOCG-classificatie is meestal gereserveerd voor de hoogste kwaliteit wijnen, terwijl de DOC-classificatie wordt gebruikt voor wijnen van lagere tot middelhoge kwaliteit.

Het belangrijkste verschil tussen de DOC en DOCG classificatie is dus de niveaus van kwaliteitscontrole die ze vereisen. Wijnen met de DOCG-classificatie zijn van hogere kwaliteit dan wijnen met de DOC-classificatie, omdat ze zijn onderworpen aan een strengere kwaliteitscontrole.

In beide gevallen betekent het hebben van een DOC of DOCG classificatie echter niet automatisch dat een wijn van hoge kwaliteit is. Het is belangrijk om te onthouden dat de classificatie alleen een indicatie is van de kwaliteit van de wijn en dat het proeven van de wijn de enige manier is om te bepalen of het aan je persoonlijke smaakvoorkeuren voldoet.