Cultuurmenu Zaanstreek

Programma 2019/2020


Welkom op de website van het Cultuurmenu Zaanstreek met het aanbod van erfgoed-, kunst-, en media-activiteiten voor 2019-2020.Hoe werkt het Cultuurmenu?


Inschrijven voor activiteiten van het Cultuurmenu kan in de periode 9 april - 15 mei. De inschrijving wordt gedaan door de cultuurcoordinator/contactpersoon die over de inlogcode van de school beschikt. Elke school krijgt een budget toegewezen op basis van het aantal groepen. Dit budget kan vervolgens 'vrij' besteed worden. Op deze manier is het mogelijk om precies die activiteiten te kiezen die passen in het curriculum. Wil je veel erfgoed? Dat kan! Of wil je juist veel voorstellingen? Kan ook! Of wil je de meeste activiteiten op school? Geen probleem. Wel zijn de activiteiten nog steeds ingedeeld naar geschiktheid per leeftijd (jaarlaag-groep). Dat geven de oranje bolletjes aan.


Gebruik van de website


Op de website staan naast de omschrijvingen van de activiteiten ook de roosters. Deze zijn voor iedereen toegankelijk dus ook voor groepsleerkrachten, ouders en leerlingen (zonder inlog) en altijd up-to-date. Check voordat je een Cultuurmenu-activiteit gaat doen dus nog even of alles goed is afgesproken. Er zijn roosters per activiteit en per school. Dat laatste rooster geeft alle activiteiten weer die 'geboekt' zijn door de school. Let wel op dat daarin in de loop van het schooljaar ook wijzigingen doorgevoerd kunnen zijn (altijd in overleg natuurlijk) zodat je ook hier regelmatig moet checken of alle agenda's nog gelijklopen. Bij de roosters van de activiteiten vind je de links naar het lesmateriaal en een evaluatieformulier dat digitaal kan worden verwerkt. We hopen dat jullie ons op die manier op de hoogte willen houden van je ervaringen.


Leerlijnen kunstzinnige oriƫntatie en erfgoed


Een verheugende ontwikkeling is de hernieuwde aandacht voor leerlijnen op het gebied van kunstzinnige oriƫntatie (zoals de SLO die heeft geformuleerd). Op ICC-cursussen en op netwerkbijeenkomsten van ICC-en wordt hier veel aandacht aan besteed. Het streven is om op elke school tot een samenhangend geheel van activiteiten te komen die dit leergebied vanaf groep 1 t/m groep 8 invulling geven.

De onderdelen van het Cultuurmenu zijn hiervoor ook bouwstenen. De manier waarop ze worden ingezet verschilt van school tot school. We hebben geprobeerd om de Cultuurmenu activiteiten zo te kiezen en te omschrijven dat ze een zinvolle plek kunnen krijgen in de cultuureducatie op elke school.

Peter de Goede